Oblicz sigmę z liczby
miki98: OBLICZ:
n
∑ n po i
i=0
16 gru 19:02
olkanel: Czy takie coś da się jakoś obliczyć jak nie ma więcej danych ?
16 gru 19:03
zombi: Czyli masz na myśli
Widziałem, kiedyś coś takiego i wynik wychodził, chyba 2
n, ale nie powiem ci jak to się
rozwiązywało...
16 gru 19:20
zombi: Aha, to jest zwyczajny dwumian, który ma postać (1+1)n, zauważ, że to suma współczynników...
16 gru 19:21
miki98: Sam nie wiem czy o to chodzi
16 gru 19:23
zombi: Raczej, to autor miał na myśli. Wystarczy spostrzec, że to suma współczynników rozwinięcia
| | | | | |
dwumianu newtona, czyli | an+...+ | bn. U ciebie przy tych współczynnikach stoi |
| | | |
jedynka, więc to jest twoje a i b, no i finito (1+1)
n=2
n
16 gru 19:25
miki98: Aha. A mógłbyś to jeszcze jaśniej opisać bo nadal tego nie ogarniam

PLS
16 gru 19:27
zombi: Wiesz jak rozpisać sigmę?
n
i=0
Dobra mamy rozpisane, teraz przejdźmy do dwumianu newtona
(a+b)
n rozpisujemy w ten sposób
| | | | | | | | | |
= | *an*b0+ | *an−1*b1+...+ | *an−n+1*bn−1+ | *a0*bn |
| | | | | |
| | | |
Gdzie | itd. to twoje współczynniki np. (a+b)2=a2+2ab+b2 = |
| | |
| | | | | |
W twoim przypadku masz sumę samych współczynników, czyli | + | +... |
| | | |
Zatem
a
n*b
0=1
...
a
0*b
n=1
i z tego możesz wywnioskować, że a=b=1
16 gru 19:35
miki98: Aha ZAPAMIĘTAM to sobie

Nie podawali nam tego w szkole...
A jak byś rozwiązał:
10
∑ 10 po i
i=0
16 gru 19:40
zombi: To to samo, tylko, że nie masz n, więc rozpisujesz sigmę
tutaj twoje n=10
znowu musisz zauważyć, że a=b=1, czyli (1+1)
10=2
10=1024
16 gru 19:45
zombi: na końcu miało być (1+1)10=210
16 gru 19:45
miki98: A jak byś obliczył takie zadanie:
| | 1 | |
Wyznacz wyraz rozwinięcia (x+ |
| )15 który zawiera x5 |
| | x | |
16 gru 19:46
zombi: a więc.
tak jak ci już wcześniej rozpisałem, dwumian newtona, to korzystasz z niego w ten sposób:
twoje n=15
| | 1 | |
i na razie olewamy współczynnik musimy znaleźć a i b, czyli x i |
| , pomnożone razy siebie, |
| | x | |
aby dały x
5
więc zapisujemy tak:
| | 1 | |
x15−k*( |
| )=x15−k*x−k=x15−2k, czyli |
| | xk | |
x
15−2k=x
5 ⇒ 15−2k=5 ⇒ k=5
No i ten wyraz to
16 gru 19:56
olkaq: A co gdyby pojawiło sie takie zadanie
| | 1 | |
Wyznacz 6 wyraz rozwinięcia (x+ |
| )n , którego suma dwóch ostatnich wyrazów rozwinięcia |
| | x2 | |
dwumianu wynosi 19


16 gru 20:06
zombi: no to lecimy
| | | |
+ | =19 to są współczynniki dwóch ostatnich |
| | |
dostajesz n+1=19 ⇒n=18
i chcesz szósty wyraz, czyli
| | | | 1 | | | | 1 | | | |
c6= | x18−5* |
| = | x13* |
| = | x3 |
| | | x2*5 | | | x10 | | |
16 gru 20:35