rownania logarytmiczne
Magda: Rozwiąż równania:
2log
5(2x−2) − log
5x−log
5(x+5)=0
Jeśli mogłabym prosić o całe rozwiązanie byłabym wdzięczna
16 gru 18:46
16 gru 18:53
Magda: jakoś nie widzę tam podobnych zadań
16 gru 18:56
lucas:
2log
5(2x−2) − log
5x−log
5(x+5) = 0
Najpierw robimy założenia żeby ustalić dziedzinę
1) 2x−2 > 0
2x>2
x>1
2)x>0
3)x+5>0
x>−5
czyli ostatecznie D: x ∊ (1; +
∞)
log
5(2x−2)
2 − log
5x = log
5(x+5)
| | (2x−2)2 | |
log5 |
| = log5(x+5) |
| | x | |
(2x−2)
2 = x (x+5)
4x
2 − 8x + 4 = x
2 + 5x
4x
2 − 8x + 4 − x
2 − 5x = 0
3x
2 −13x + 4 = 0
Δ = 169 − 4*3*4 = 121
√Δ = 11
| | 13−11 | | 1 | |
x1 = |
| = |
| ⇒ nie należy do dziedziny |
| | 2*3 | | 3 | |
Zatem x = 4
16 gru 19:05
Magda: dziękuje
16 gru 19:14
Magda: powinno wyjsc 49
16 gru 19:19