FUNKCJA KWADRATOWA NIERÓWNOŚCI :(
KARA: a) (x−2)
2 − (x−2) (x+8) ≤ 10 +2x
2 − 9x Prosze geniuszów o rozwiązanie

plz

!
b) (x+2)
2 − 6x > 2x
2 + 4
c) x(x+5) ≥ 2x (x−1)
16 gru 18:30
PW: A to trza aż geniusza do rozwiązania nierówności kwadratowej?
Powiem Ci w tajemnicy, że geniusze najczęściej mylą się w rachunkach, więc sama zrób
cierpliwie.
Nie szukaj żadnych ukrytych sposobów upraszczających − "po chamsku" wykonaj wszystkie
działania.
16 gru 18:37
16 gru 18:38
16 gru 18:39
Krzysiek : Swieta prawda ze myla sie w rachunkach
16 gru 21:32
Krzysiek : Ale i tak dobrze ze nie placze a do tego jeszcze pazurki pokazuje . Lubie takie dziewczyny
wiec pomoge zrobic 1 przyklad
(x−2)
2−(x−2)(x+8)≤10+2x
2−9x . Znaz taki wzor skoconego mnozenia (a−b)
2=a
2−2*a*b+b
2 wiec
zastosujemy go do 1 czynnika
Bedzie x
2−4x+4−(x
2+8x−2x−16)≤10+2x
2−9x
x
2−4x+4−x
2−8x+2x+16≤10+2x
2−9x teraz porzadkujemy lewa strone
−10x+20≤10+2x
2−9x teraz wszystko na lewa strone i ≤0 to bedzie
−2x
2−10x+9x+20−10≤0
−2x
2−x+10≤0 gdzie a=−2 b=−1 c=10
Liczymy Δ=b
2−4a*c Δ=(−1)
2−4*(−2)*10 Δ=1+80=81 to
√Δ=
√81=9
teraz liczymy miejsca zerowe x
1 i x
2
| | −b−√Δ | | 1−9 | |
x1= |
| to x1= |
| to x1=2
|
| | 2a | | −4 | |
| | −b+√Δ | | 1+9 | | 10 | |
teraz x2= |
| = |
| = |
| =−2,5
|
| | 2a | | −4 | | −4 | |
Mamy wyznaczone nmiejsca zerowe wiec narysuj sobie (ja nie wiem jak tu rysowac ) przyblozony
wykres tej paraboli i zworc uwage na to ze wspolczynnik ktrory stoi przy x
2 jest <0 wiec
ramiona paraboli beda skierowane w dol .Funkcja ma przyjmowac wartosci ujemne i rowne zero bo
jest ≤0 to
x∊(−∞, −2,5> U <2,∞) i to jest rozwiazanie tej nierownosci kwadratowej
Teraz TY walcz z druga to sprawdze czy dobrze Bede jeszcze z godzine
16 gru 22:03