F. kwadratowa
Paulina: Znajdź współczynniki trójmianu kwadratowego y=ax2+bx+c, jeżeli do jego wykresu należy punkt
A(3,0) i ymax=y(1)=12.
Pomóżcie rozwiązać albo jakoś naprowadźcie na rozwiązanie.
16 gru 18:06
krystek: masz wierzchołek W=(1,12) i postać kanoniczna y=a(x−p)2+q
16 gru 18:09
ICSP: y = ax2 + bx + c = a(x − xw)2 + yw gdzie xw = 1 , yw = 12 mam więc :
y = a(x − 1)2 + 12 . Wstaw teraz współrzędne punktu i wylicz a. Później wystarczy już tylko
wymnożyć.
16 gru 18:09
Paulina: a jak obliczyć b i c?
16 gru 18:19
krystek: doprowadź do ogólnej !( podnieś do kwadratu
16 gru 18:20