prosze o rozwiazania
oki: wykaz, ze trojkat o wierzcholkach A(3,8) B(1,2) C(6,7) jest prostokatny
16 gru 18:00
+-: Popracuj trochę "Pitagorasem"
16 gru 18:16
PW: Mała uwaga teoretyczna: to nie jest twierdzenie Pitagorasa, lecz odwrotne do twierdzenia
Pitagorasa.
16 gru 18:21
Tad:
a jeśli nie lubisz Pitagorasa
| | y2−y1 | |
to tgα= |
| ... wyznacz wszystkie trzy i sprawdź czy znajdziesz spełniających
|
| | x2−x1 | |
warunek dla prostych prostopadłych
16 gru 18:23
Eta:
współczynniki kierunkowe prostych zawierających boki tego trójkata
a
1*a
2= −1 ⇒ proste AB ⊥ AC −−− |∡A|= 90
o
Ten trójkąt ABC jest prostokątny
16 gru 18:29
PW: Albo badać iloczyny skalarne:
AB→•AC→, BC→•BA→, CA→•CB→ (warunek prostopadłości wektorów).
16 gru 19:58