granica
mały: limx→∞(√x2+x+1−x)
niech ktoś mi to rozwiąże
16 gru 17:39
diks: [∞−∞] symbol nieoznaczony, mnożysz przez sprzężenie..
16 gru 17:45
PW: To „sprzężenie” to żargon, którego na pewno mały nie zna (bo gdyby znał, to by nie pytał
jak to zrobić).
Trzeba wykonać czynność "odwrotną do usuwania niewymierności z mianownika", to znaczy pomnożyć
badaną funkcję przez
√x2+x+1+x
1 =
,
√x2+x+1+x
wtedy licznik robi się prosty i można wykonać ulubioną czynność dzielenia licznika i mianownika
przez najwyższą potęgę x.
16 gru 18:18
diks:
√x2+x+1+x
limx→∞(√x2+x+1−x)*
=
√x2+x+1+x
(√x2+x+1−x*√x2+x+1+x
limx→∞
=
√x2+x+1+x
1
wzór skróconego mnożenia w liczniku..a potem wyciągamy x i powinno wyjść