matematykaszkolna.pl
zadania Eta: zadania dla tn emotka Na początek łatweemotka 1/ Na ośmiu jednakowych kartkach napisano odpowiednio liczby {2,2,6,7,8,11,12,13} Losujemy dwie kartki i z liczb na nich tworzymy uporządkowaną parę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że otrzymamy parę liczb: a) pierwszych względem siebie b) liczb, które nie są pierwsze względem siebie c) takich,że suma tych liczb jest kwadratem liczby naturalnej 2/W pudełku jest 20 pierniczków, wśród których jest 5 polukrowanych. wyjmujemy w sposób losowy 5 pierniczków. Jakie jest prawdopodobieństwo wyjęcia: a) samych pierniczków bez lukru b) maksymalnej ilości pierniczków lukrowanych c) dokładnie 3 pierniczków lukrowanych P.S myślę,że zaraz niektórzy... sypną zadaniami z tego działu powodzenia emotka
16 gru 17:11
tn: Dzięki wielkie, wnet dziś jeszcze je popróbuję
16 gru 17:18
Eta: zad 3/ Zbiór całkowitych rozwiązań nierówności |x−5|≤3 ustawiamy losowo w szereg. Jakie jest prawdopodobieństwo ustawieniu tych liczb, tak by suma liczb sąsiednich była liczbą nieparzystą. zad4/ Rzucamy 1 raz kostką sześcienną do gry i dwoma symetrycznymi monetami Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: a) wypadły oczka będące liczbą pierwszą b) na drugiej monecie wypadła reszka i na kostce liczba oczek będąca wielokrotnością liczby 3 c) wypadły 2 orły i liczba oczek nie większa niż 3 d) wypadł na monetach : awers i rewers i na kostce liczba oczek równa wartości wyrażenia: 125log54 + log0,01
16 gru 17:59
tn: Tymczasem nie rozumiem: W grupie 12 osób jest 6 kobiet i 6 mężczyzn. Na ile sposobów można: a) podzielić grupę na trzy grupy tak, aby w każdej grupie była inna liczba osób b) rozdać 7 różnych przedmiotów, jeśli nikt nie może dostać więcej niż jeden przedmiot. c)rozdać 7 różnych przedmiotów, jeśli podział ich może być skrajnie niesprawiedliwy d) podzielić na dwie równoliczne grupy
16 gru 18:29
tn: Możesz pomóc ? emotka
16 gru 18:29
PW: Eta, wybaczysz? Zadanie a) kojarzy mi się z zadaniem o Diamentowy Indeks AGH 1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1 = 12 Podział sumy na 3 składniki to wstawienie zamiast "+" znaku ")+(" w 2 miejscach, np. (1+1)+(1+1+1+1)+(1+1+1+1+1+1) oznacza podział na grupy liczące 2,4 i 6 osób (początkowy i końcowy nawias będą zawsze, więc ich nie liczymy − istotne są te wewnętrzne).

nawias
11
nawias
nawias
2
nawias

Liczba wstawień 2 znaków na 11 możliwych miejscach to
.

Trzeba teraz zadbać, aby żadne grupy nie były równoliczne. Na razie nie wiem, czy pomysł jest łatwy do zrealizowania.
16 gru 20:17
Eta: @PW widzę,że jesteś na forumemotka a) w/g mnie tak: Od wszystkich możliwych rozmieszczeń osób w tych trzech grupach odjąć rozmieszczenia po 4 osoby w każdej grupie

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

nawias
12
nawias
nawias
4
nawias

nawias
8
nawias
nawias
4
nawias

nawias
4
nawias
nawias
4
nawias

i mamy:
*123*
*(122−2) −
*
*
=....

17 gru 00:47
PW: Pytanie, czy "w każdej grupie inna liczb osób" nie wyklucza takich sytuacji:jak np. − w dwóch grupach po 3 osoby i w jednej 6. Nie umiem tak "na już" rozwiązać tego zadania. Nie wiem, czy idzie o "ilościowe" podzielenie tych 12 osób na trzy grupy, czy też "po nazwiskach", a może "według płci". Niektórzy autorzy mają talent do precyzyjnego formułowania myśli.
17 gru 01:05
Eta: Właśnie też tego nie rozumiem emotka Tylko jeszcze w tym pierwszym powinno być

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

*(123−3) by wszyscy nie trafili do jednej grupy

Tak, czy siak ... zadanie w/g mnie jest niezbyt precyzyjnie określone! Nie wiadomo co autor miał na myśli Dobrej nocki emotka
17 gru 01:10
PW: emotka
17 gru 01:15
tn: @Eta, masz może odpowiedzi? Czwartego nie potrafię rozwiązać.
3 sty 22:31
hmmm?: ?
4 sty 15:22