Obliczanie pochodnych z definicji
drako : Obliczyć pochodne z definicji:
1) y = sin(2x)
2) y =
√x
3) y = cos(3x)
Te pochodne sprawiły mi problem. Czy ktoś mógłby pokazać jak je rozwiązać?
16 gru 17:02
krystek: to podstawy
1)cos2x*(2x)'
16 gru 17:05
drako : A co do trzeciego przykładu, to czy mogę go zrobić tak:
| | | |
Już po kilku przekształceniach bede miał: |
| |
| | Δx | |
16 gru 17:40
PW: Nie. na końcu wykonałeś niedozwolone "dzielenie przez Δx" − przecież funkcja sinus nie jest
liniowa, to znaczy
nie jest prawdą, że
− to "elementarny błąd".
16 gru 17:49
drako : To jak to zadanie rozwiązać?
16 gru 17:53
PW: Podpowiedź do 2)
| | √x+Δx − √x | | √x+Δx − √x | | √x+Δx + √x | |
|
| = |
| . |
| = |
| | Δx | | Δx | | √x+Δx + √x | |
| | (√x+Δx)2 − (√x)2 | |
= |
| = … |
| | Δx(√x+Δx + √x) | |
16 gru 17:59
drako : 1, 2, 4 i 5 rozkiminiłem, ale nie wiem jak to 3 zrobić
16 gru 18:03
Mariusz: Podpowiedź do 3
Dodatkowo przyda się wzór na różnicę cosinusów bądź cosinus sumy
17 gru 08:15