?
Patryk: równanie
tgx+ctgx=4sin2x
po prekształceniach i t=sinx
dochodze do
1=4t
2(1−t
2)
z tego otrzymuje
a w odpowiedziach jest
mam źle czy to tylko inaczej zapisane ?
16 gru 17:01
Patryk: dobra to jest złe
16 gru 17:03
Patryk: nie sprawdzajcie
16 gru 17:03
Patryk: powinno być
1=8t2(1−t2) t=sinx
ale dziwne wyniki wychodzą ,czy to równie z niewiadoma t jest poprawne ?
16 gru 17:08
krystek: Zamień tg i ctg wspólny mian i otrzymałam 1=2sin22x
16 gru 17:12
16 gru 17:13
Patryk: no a dalej robie tak
1=8sin
2x*cos
2x
1=8sin
2x(1−sin
2x)
16 gru 17:17
Patryk: i czy to jest poprawne ?,jak doszedłeś Krystek do 1=2sin22x ?
16 gru 17:18
krystek: a po co 1= 2*2sinxcosx*sin2x⇒1=2*sin22x
16 gru 17:19
Patryk: już rozumiem,dzieki
16 gru 17:24
Patryk: no i wychodzi mi
| | π | | πk | |
czy jest ok ?,jak pisałem w odpowiedziach mam ,ze x= |
| + |
| |
| | 8 | | 4 | |
16 gru 17:36
krystek: Będzie łatwiej : przelicz na stopnie i zobacz jak się powtarzają
16 gru 17:39
Patryk: czyli odpowiedz z książki jest taka sama jak moja tylko inaczej sformułowana ?
16 gru 17:41
Patryk: ?
16 gru 17:47
krystek: weź kąty z jednego okresu 2π i łatwiej zauważysz .
16 gru 17:49
Patryk: nie bardzo wiem jak to zrobić
16 gru 17:52
krystek: sin dodatni w I i II ćwiartce
ujemny w III i IV
x=a lub x=180−a x=180+a x=360−a
16 gru 17:54
krystek: A narysuj sobie wykres sin2x Zauważ ,że ma okres π
16 gru 17:56