matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne
MariAN:
8x
3
Pochodna z y=
x
3
+x−1
Moze ktos to przeanalizowac i powiedziec mi gdzie jest blad ?
(8x
3
)'(x
3
+x−1)−8x
3
(x
3
+x−1)'
y'=
=
(x
3
+x−1)
2
24x
2
(x
3
+x−1)−8x
3
(2x
2
+1)
=
=
(x
3
+x−1)
2
8x
2
[3(x
3
+x−1)−x(2x+1)]
=
=
(x
3
+x−1)
2
=8x
2
(3x
3
+3x−3−2x
2
−x)
16 gru 16:59