granice
teczka: Oblicz granice:
16 gru 16:51
Ajtek:
Chyba pół.
16 gru 16:55
teczka: zgadza sie ale jak obliczyc?
16 gru 16:57
Ajtek:
Metoda d'Hospitala była?
16 gru 16:57
teczka: tak ale nie wiem jak to zrobic
16 gru 17:02
diks: | | sinx | | | | 1 | |
limx→0 |
| = |
| = |
| |
| | 2x | | 2x | | 2 | |
16 gru 17:04
diks: (1)' = 0
(cosx)' = −sinx
1−cosx = 0−(−sinx) = sinx
16 gru 17:06
diks: (x2)' = 2x
16 gru 17:06
teczka: a jakos inaczej bezz pochodnych da sie to zrobic?
16 gru 17:11
diks: ale przecież tak jest dużo łatwiej i szybciej.. wystarczy, że zapamiętasz pare wzorów na
pochodne..
(C)' = 0, w twoim przypadku (1)' = 0
(cosx)' = −sinx
(x
2)
' = nx
n−1 = 2x
2−1 = 2x
1 = 2x
16 gru 17:16
Święty: Można pomnożyć licznik i mianownik przez (1+cosx) i pokombinować
16 gru 17:17
teczka: ale jeszcze nie miałam pochodnych
pomozcie mi inaczej
16 gru 17:23
teczka: ?
16 gru 17:47
ICSP: Święty ci już napisał jak to zrobić bez pochodnych.
16 gru 17:48
diks: sorry tam ma być plus..
| | (1−cosx)(1+cosx) | |
limx→0 |
| |
| | x2(1+cosx) | |
16 gru 17:55
teczka: z + czy −? ale nie wychodzi mi tu nic.. znowu symbol nieoznaczony
16 gru 17:55
diks: teraz korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia w liczniku
(a−b)(a+b) = a2 − b2
16 gru 17:56
diks: | | (12−(cosx)2) | |
limx→0 |
| |
| | x2(1+cosx) | |
16 gru 17:58
teczka: tyle to wiem, ale co dallej z tym nie wiem
16 gru 18:02
diks: ehh..
| | sinx*sinx | | 1 | |
limx→0 |
| = |
| |
| | x*x*(1+cosx) | | 2 | |
16 gru 18:04
teczka: ale w jaki sposob jak x→1?
16 gru 18:13
diks: no przecież napisałaś na początku, że x dąży do zera?
16 gru 18:17
teczka: ojj no tak, bbo mi chodziło że do 0. i jak wyjdzie 1/2 skoro sinx przy x dążącym do 0 to 0
16 gru 18:22
teczka: ojj no tak, bbo mi chodziło że do 0. i jak wyjdzie 1/2 skoro sinx przy x dążącym do 0 to 0
16 gru 18:23
diks: | sinx | |
| =1  zapamiętaj to  |
| x | |
16 gru 18:25
diks: gdy x dąży do zera oczywiście
16 gru 18:25
teczka: o faktycznie.. ale zamuliłam

okej dzieki
16 gru 18:36