Krzysiek : To monii patrzymy najpierw sie dobrze na te odpowiedzi a, b c d . I co mozemy juz na poczatku
stwierdzic Wazna rzecz . Odpadnie nam odpowiedz a i d a to z tego wzgledu ze jesli wymnozymy
te nawiasy w tych przykladach to otrzymamy na poczatku 4x
2 a my mamy w swoim wielomianie
W(x) na poczatku −4x
4
Wiec zostaje odpowiedz b lub odpowiedz c . Teraz ktora ? Oto jest pytanie na ktore musisz
udzielic odpowiedzi NO to teraz przypatrz sie dobrze na ten wielomian W(x)=−4x
4+26x
3−12x
2.
Jaka tu mozemy zastosowac metode rozkladu wielomianu na czynniki . Pomysl . Dobrze zgadlas.
Wylaczenia czynnika przed nawias . CO mozemy tutaj wylaczyc przed nawias . Mozemy wylaczyc
przed nawias −2x
2 nawet z tego wzgledu ze tak mamy w przykladzie b i c no to wylaczamy i
mamy
W(x)=−2x
2(2x
2−13x+6) no to teraz musimy rozlozyc trojmian kwadratowy 2x
2−13x+6 na postac
iloczynowa a(x−x
1)(x−x
2) no to rozkladamy Δ=b
2−4ac=13
2−4*2*6=169−48=121 to
√Δ=11
| | −b−√Δ | | 13−11 | | 1 | |
teraz liczymy miejsca zerowe x1 ix2 to najpierw x1 = |
| = |
| =− |
| NO |
| | 2a | | −4 | | 2 | |
| | b+√Δ | | 13+11 | | 24 | |
to teraz x2= |
| = |
| = |
| =−6
|
| | 2a | | −4 | | −4 | |
Mamy juz wyznaczone miejsca zerowe to mozemy nasz trojmian 2x
2−13x+6 zapisac jako
| | 1 | | 1 | |
2(x−(− |
| )(x−(−6)=2(x+ |
| )(x+6) to juz na tej podstawie ze mamy tutaj (x+6) mozesz |
| | 2 | | 2 | |
stwierdzic ze to bedzie przyklad c ale doprowadzmy to przeksztalcenie do konca i juz mozemy
zapisac z e
W(x)=−4x
4+26x
3−12x
2=−2x
2(2x+1)(x+6) czyli odpowiedz przyklad c. Tyle z mojej strony .