ciągi liceum
Maciej: witam serdecznie, własnie mecze sie tu z tym zadaniem ale nie moge go zrobic prosze o kompletne
rozwiazanie i w miare mozliwosci wzmianke co i jak :
1.trzy liczby (x,y,z) tworzą rosnący ciąg arytmetyczny. Suma tych liczb jest równa 75.Jeśli
drugi wyraz zwiekszymy o 39 a trzeci wyraz zwiekszymy o 222 to otrzymamy ciąg
geometryczny.znajdz liczby x ,y i z
ja zaczołem tak żę : (układ)
x+y+z=75
y=
x+z2
{y+2}
2 =(z+222)x
no i ciągle cos robie żle prosze o pomoc i z góry dziekuje
jelon: założenie r>0 − ciąg rosnący
(x,y,z) ciąg arytmetyczny
x+y+z=75
(x,y+39,z+222) ciąg geometryczny
| | a1+a2 | |
Tak więc ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego: Sn= |
| *n |
| | 2 | |
150=(x+z)*3 /4
50=x+z
z=50−x
tak więc
x+y+z=75
y=75−(x+z)
y=75−50
y=25
Teraz mamy następujące ciągi:
(x,25,z)
(x,64,z+222)
Ze wzoru na n−ty element ciągu oprócz pierwszego i ostatniego: a
n2=a
n−1*a
n+1
64
2=x*(z+222)
64
2=x*z+222*x powyżej mamy: z=50−x
64
2=x*(50−x)+222*x
64
2=50*x−x
2+222*x
x
2−272*x+4096=0 <−równanie kwadratowe
obliczamy teraz deltę:
△=b
2−4*a*c
△=272
2−4*1*4096
△=73984−16384
△=57600
√△=240
x
1=256 z założenia wiemy, że r>0 (ciąg rosnący), tak więc w tym przypadku mamy (256,25,z),
nie jest to ciąg rosnący więc to rozwiązanie odrzucamy
x
2=16 tutaj otrzymujemy (16,25,z)
powyżej mamy zapisane, że z=50−x
z=50−16
z=34
x=16
y=25
z=34
Otrzymujemy taki ciąg arytmetyczny o r=9:
(16,25,34)
Ciąg geometryczny o q=4:
(16,64,256)