procenty
mynia: Gdy cenę produktu zmniejszono o 10%, a potem powiększono o 10%, wynosi ona 49,50 zł. Jaką cenę
miał produkt przed tymi zmianami?
b) Cena akcji pewnej spółki zmniejszyła się dwukrotnie o 30% i wyniosła 12,25 zł. Ile
kosztowała jedna akcja przed tymi spadkami?
16 gru 16:39
jelon: a).
Po podwyżce
49,50zł − 110%
x − 100%
x=49,50zł*100%/110%
x=45zł
Po obniżce
45zł − 90%
y − 100%
y=45zł*100%/90%
y=50zł
odp.: Cena produktu przed zmianami wynosiła 50zł.
b).
druga obniżka
12,25zł − 70%
x − 100%
x=12,25zł*100%/70%
x=17,5
pierwsza obniżka
17,5zł − 70%
y − 100%
y=17,5zł*100%/70%
y=25zł
odp.: Cena jednej akcji przed spadkami wynosiła 25zł.
16 gru 17:11