Nierówności kwadratowe
julkaa: Rozwiąż nierówność:
3(2−x)(x+4)≤0
powinno być a= 3, x1= 2 i x2=−4 tylko jak rozwiązywaliśmy na lekcji to nie wiem skąd się babie
wzięło a= −3
16 gru 16:17
123: Liczysz miejsca zerowe:
x=2
x=−4
rysujesz parabole
ramiona do dołu i bierzesz przedzialy gdzie ramiona sa pod osia
16 gru 16:20
julkaa: wiem tylko czemu ramiona na dół skoro a jest równe 3
16 gru 16:21
123: Nie jest równe 3 tylko −3
Powymnażaj w nawiasach a poźniej wszystko przez 3
16 gru 16:22
julkaa: rozpiszesz mi to wymnażanie w nawiasach?
16 gru 16:26