liczba rozwiazan
Olka: Ile rozwiązań może mieć wielomian 3, 4, 5... stopnia?
16 gru 16:08
krystek: co najwyżej 3,4,5....
16 gru 16:10
Olka: A wielomian 3 stopnia może mieć 2 pierwiastki?
16 gru 16:13
Vizer: może mieć 0, 1, 2, 3 czy CO NAJWYŻEJ 3
16 gru 16:14
Vizer: czyli*
16 gru 16:15
Piotr:
x3 − 2x = 0
x2(x − 2) = 0
x=0 lub x = 2
16 gru 16:15
PW: Wielomian nie może mieć rozwiązań. Wielomian to nie równanie.
A dla dokładnej odpowiedzi na pytanie o liczbę pierwiastków wielomianu znajdź gdzieś hasło
"zasadnicze twierdzenie algebry".
16 gru 16:16
123: Maks tyle rozwiazan ktorego jest stopnia
czyli stopien 2 − 2 rozw.
stopien 5 − 5rozw.
16 gru 16:26