granica
teczka: Oblicz granice:
| | 1 | | 2 | |
lim n→1= ( |
| − |
| ) |
| | x−1 | | x2−1 | |
16 gru 15:52
ICSP: nie da się tego zrobić

są dwie zmienne
16 gru 15:53
teczka: sory miało być x→1
16 gru 16:01
Vizer: | 1 | | 2 | | x + 1 − 2 | | 1 | |
| − |
| = |
| = |
| −> x−>1 −> |
| x − 1 | | (x − 1)(x + 1) | | (x − 1)(x + 1) | | x + 1 | |
16 gru 16:08
teczka: dzieki
16 gru 16:15
..;: a jak będzie coś takiego?
| | 1 | | 3 | |
limx→1( |
| − |
| )  |
| | 1−x | | 1−x3 | |
16 gru 16:21
ICSP: 1−x
3 = (1−x)(1 + x + x
2) więc pierwszy domrażam przez 1 + x + x
2
| 1 | | 3 | | 1 + x + x2 − 3 | | x2 + x − 2 | |
| − |
| = |
| = |
| = |
| 1−x | | 1−x3 | | 1 − x3 | | 1 − x3 | |
| | (x−1)(x+2) | | −(x+2) | |
|
| = |
| dla x → 1 nasze wyrażenie → −1 |
| | −(x−1)(x2 + x + 1) | | x2 +x + 1 | |
16 gru 17:44
..,,: możesz mi powiedzięć skąd w liczniku zrobiło się 1+x+x2−3 a w mianowniku samo 1−x3?
16 gru 20:11