Wyznacz parametry a, b, c tak, aby wielomiany P(x) i Q(x) były równe.
Damian: Wyznacz parametry a, b, c tak, aby wielomiany P(x) i Q(x) były równe:
P(x)=ax3−4x2+5x−2
Q(x)=(x−b)2(x−c)
16 gru 15:49
Mati_gg9225535: wymnoz wszystko w wielomianie Q(x) i przyrównaj
16 gru 16:03
Mati_gg9225535: do P(x)
16 gru 16:03
Damian: no do tego momentu dotarłem, ale coś mi nie wychodzi...
mam
x3−cx2−2bx2+2bcx−b2c=ax3−4x2+5x−2
x3−ax3−cx2−2bx2+4x2+2bcx−5x−b2c+2=0
a=1
−cx2−2bx2+4x2+2bcx−5x−b2c+2=0
mógłby ktoś rozwiązać ten przykład do końca?
16 gru 16:23
Damian: w zbiorze znalazłem odp. a=1 b=1 c=2, ale wtedy mi zostaje −x=0... coś pomyliłem
przykład na pewno przepisałem dobrze
16 gru 16:44
Dominik: musisz wymnozyc wielomian Q(x) i porownac wspolczynniki przy odpowiednich potegach wielomianu.
czyli np:
P(x)=ax
3−4x
2+5x−2
Q(x)=2x
3+(5b−1)x
2−(2c−3)x + 3b (Q(x) oczywiscie taki nie jest, wymyslilem na poczekaniu taki)
a=2 wspolczynniki przy trzeciej potedze
5b−1=−4 przy drugiej
2c−3=−5 przy pierwszej
3b=−2 przy zerowej
uklad rownan i liczymy
16 gru 16:53
Damian: już wiem, źle przemnożyłem i się zgadza teraz wynik
x3−cx2−2bx2+2bcx+2b2x−b2c=ax3−4x2+5x−2
tylko jak z tego wyprowadzić b i c?
16 gru 17:00