całki
zygmunt: v(t) = v0/(1 + v0γt/m) Czy ktoś mógłby mi pomóc to scałkować?
16 gru 15:41
Trivial:
Tu nie ma żadnych różniczek. Co chcesz całkować.
16 gru 15:51
zygmunt: tzn?
chodzi mi o scałkowanie pierwszej pochodnej równania ruchu
całe zadanie brzmi tak:
Na ciało o masie m działa siła oporu o wartości Fop = γv2,
γ> 0, skierowana
przeciwnie do prędkości (jest to jedyna siła działająca na ciało). Znaleźć zależność prędkości
ciała od czasu, jeżeli w chwili początkowej v(t = 0) = v0. Znaleźć zależność położenia od
czasu,
jeżeli w chwili początkowej ciało znajdowało się w początku układu współrzędnych.
No i obliczyłem już V(t) i teraz powinienem to jeszcze raz scałkować, aby wyszło mi x(t)
(Odp. v(t) = v0/(1 + v0γt/m), x(t) = mln(1 + v0γt/m)/γ)
16 gru 15:55
Trivial:
Zatem:
| | v0γt | | m | |
= v0*ln(1 + |
| )* |
| − 0 |
| | m | | v0γ | |
Oraz x(0) = 0 i mamy:
| | m | | v0γt | |
x(t) = |
| ln(1 + |
| ) |
| | γ | | m | |
16 gru 16:01
zygmunt: a skąd siębierze x(t) − x(0)?
16 gru 16:06
Trivial:
Mamy równanie:
dx = v(t)dt
Całkujemy obie strony równania w granicach od 0 do t (w ten sposób nie będzie stałej z całki)
x(t) − x(0) = ∫
0t v(τ)dτ
16 gru 16:13
zygmunt: Dziękuję!
16 gru 16:16