Pochodne
MariAN: Hejka.
Mam kilka pytan. Pierwsze: czy dopuszczalna jest taka operacja ? 6x*7x−5 ? czy to jest
35x−4 ?
16 gru 15:38
krystek: Przemiennośc mnożenia , tylko 6*7=
16 gru 15:38
MariAN: ok wiec jak rozwiazac taki przyklad bo siedze i mi glupoty wychodza
16 gru 15:40
MariAN:
| | 0−2(7x5−x+2)' | |
y'= |
| |
| | (7x5−x+2)2 | |
16 gru 15:42
krystek: A co masz wyliczyć?
16 gru 15:42
MariAN: i dalej mam
| | 0−2(35x4−1) | |
y'= |
| |
| | (7x5−x+2)2 | |
16 gru 15:43
16 gru 15:43
MariAN: pochodna z tego y
16 gru 15:44
MariAN: ja pdole... zaraz sie zalamie. w zeszycie nie wychodzilo a tu mi wyszlo
16 gru 15:45
16 gru 15:46
MariAN:
| | (3x2)'(7x5−x+2)−(3x2)(7x5−x+2)' | |
y'= |
| |
| | (7x5−x+2)2 | |
16 gru 15:48
krystek: i licz dalej
16 gru 15:49
MariAN:
| | 6x(7x5−x+2)−3x2(35x4−1) | |
y'= |
| |
| | mianownik | |
16 gru 15:49
MariAN: i co teraz mam zrobic ?
16 gru 15:50
krystek: 3x przed nawias wymnożyć i jak się da rozłożyć na czynniki
16 gru 15:52
MariAN: ok to teraz moje braki z gimnazjum i technikum
bede pisal sam licznik
3x(3(7x5−x+2))−x(35x4−1)=3x(21x5−3x+6)−35x5+x)= co tu jest zle ? bo nadal nie wychodzi mi
zgodnie z odpowiedziami
16 gru 16:01
krystek: 3*3x=9x a Ty miałeś 6x
16 gru 16:07
MariAN: ok ten bald wlasnie zauwazylem
16 gru 16:08
MariAN: ok juz mi wyszlo. nie dosc ze 6x/3x wyszlo mi 3 to 2*2 wyszlo mi 2
16 gru 16:10
krystek: uważnie licz
16 gru 16:11
MariAN: jeszcze jedno, czy tym wzorem mozna obliczyc pochodna z
| | 2 | |
y= |
| ? wzor na dzielenie nie bardzo mi tu pasuje bo (x3√x)2 nie wychodzi √x9 |
| | x3√x | |
16 gru 16:31
MariAN: czy to trzeba zrobic w ten sposob ?
16 gru 16:40