funkcja wykładnicza
Martyna: O funkcji wykładniczej postaci f(x)=2x−a +b wiadomo,że do jej wykresu należy punkt (1,2), a
jej zbiorem wartości jest przedział (−2, nieskończoności). Wyaznacz a i b .
Nie wiem czy dobrze myślę ale podstawiłam punkt (1,2) pod wzór i wyszło mi coś takiego:
2=21−a +b. Nie wiem co mam dalej zrobić... Proszę o pomoc
16 gru 15:11
Eta:
b= −2
i dalej 21−a= 4=22 ⇒ a=....
16 gru 15:25
Martyna: a skąd b=−2?
16 gru 15:27
Eta:
Wektor przesunięcia wykresu f(x) u=[ a, b]
ZW= (b, ∞) ⇒ b=.........
16 gru 15:29
16 gru 15:30
Martyna: dzięki
16 gru 15:37