Parametry
Amator: Mam wogóle pytanko , z tymi warunkami Jak mam zauważyc że np jest a≠o , wogóle o co w tym
chodzi ?
mam podpunkt:
(m−2)x2+(m−1)x+2=0
jak mam ustalić warunki ?
na początku wiem że Δ>0 − to napewno
16 gru 15:07
Aga1.: Podaj dokładną treść zadania.
16 gru 15:09
Eta:
Zapisz całą treść zadania
16 gru 15:09
Amator: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki o jednakowych znakach?
16 gru 15:12
magda: Aga1.: Gdyby współczynnik przed x2 był równy 0, to równanie byłoby liniowe .
Równanie liniowe ma 0 lub 1 lub nieskończenie wiele rozwiązań.
Aga Ci odpisała w tamtym wątku
16 gru 15:14
Eta:
Parametr "m" musi spełniać układ trzech warunków:
1/dwa dla a≠0 ⇒ m−2≠0 ⇒ m≠2
2/dwa różne dla Δ>0 Δ=........ dokończ
3/dwa różne o jednakowych znakach( czyli dwa ujemne lub dwa dodatnie)
jako odp; podaj część wspólną tych trzech warunków
16 gru 15:16
Amator: 1.
a≠0
m−2≠0
m≠2
m∊R\{2}
2.
Δ>0
m
2−2m+1−4(m−2)*2
m
2−10m+17>0
Δm = 32
√Δ=4
√2
m1=5−2
√2
m2=5+2
√2
3.
x1*x2>0
2m−4>0
m>2
coś źle chyba w tym ostatnim robie , i co mam dokonczyc w tej drugiej delcie ?
16 gru 15:48
Amator: odpowie ktos ?
16 gru 16:22