matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrazenia algebraiczne
monii:
Wartość liczbowa wyrażenia (x +2y)
2
− (x −2y)
2
dla x =
√
2
i y = −
√
2
wynosi?
16 gru 15:06
Eta:
a
2
−b
2
= (a−b)(a+b) to: W= (x+2y−x+2y)(x+2y +x−2y)= 4y*2x=
8xy
teraz podstaw za: x=
√
2
, y= −
√
2
16 gru 15:12