Granica nie do rozwiązania?
Święty: Cześć. Natrafiłem na przykład takiej granicy, która chyba nie ma rozwiązania...
x−>0
+
Naturalnie po oszacowaniu wychodzi [∞−∞] dlatego sprowadzam do wspólnego mianownika i próbuję
rozwiązać Hospitalem. Nic z tego, pojawiają się wężyki i nie wychodzi.
Pomógłby ktoś?
16 gru 15:05
Trivial:
Prawdopodobnie można hospitalizować do śmierci, ale można zrobić sprytniej.
| | 1 | | 1 | | sin2x − x2 | | sinx+x | | sinx−x | |
f(x) = |
| − |
| = |
| = |
| * |
| |
| | x2 | | sin2x | | x2sin2x | | x | | xsin2x | |
| | sinx+x | | 1 | | sinx−x | |
= |
| * |
| * |
| |
| | x | | | | x3 | |
| | sinx−x | |
limx→0+ f(x) = 2*1*limx→0+ |
| = (H) |
| | x3 | |
| | cosx−1 | | −sinx | | 1 | | 1 | |
= 2limx→0+ |
| = (H) = 2limx→0+ |
| = 2*(− |
| ) = − |
| . |
| | 3x2 | | 6x | | 6 | | 3 | |
16 gru 15:48
Święty: Aha, jesteś absolutnie pewien, że podałeś dobry wynik? Bo MathCad mi wypluwa, że wyrażenie dąży
do
∞
16 gru 16:24
16 gru 16:26
Ajtek:
Cześć
Trivial 
.
| | sinx−x | |
Nie rozumiem dlaczego liczysz tylko granicę z |
| . |
| | x3 | |
Pozdrawiam.
16 gru 16:28
Trivial: Cześć,
Ajtek. Liczę granicę z całego wyrażenia. Pierwszy składnik ma granicę 2, drugi 1, a
trzeci wychodzi dopiero później.
16 gru 16:29
Ajtek:
Co do 2dugiego skladnika to nie mam zadnych wątpliwości, co do pierwszego już też nie mam
wątpliwości

.
Czyli już wszystko jasne, musiałem to przeanalizować. Ale beż Twojej wskazówki bym do tego nie
doszedł
16 gru 16:34
Święty: Dziękuję za pomoc.
16 gru 17:00