znajdz
szu: znajdz wszystkie liczby calkowite x dla ktorych liczba x4+1 jest podzielna przez liczbe x+1
16 gru 15:01
Vizer: Podziel te wielomiany, zapisz wersję po podzieleniu.
16 gru 15:18
Mati_gg9225535: chyba bedzie −3,−2,0,1
16 gru 15:24
Mila: (x
4+1):(x+1)=x
3−x
2+x−1
x
4+x
3
−−−−−−−−−−−−
−x
3
−x
3−x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2
x
2+x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−x+1
−x− 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 reszta 2
| x4+1 | | 2 | |
| ={x3−x2+x−1+ |
| |
| x+1 | | x+1 | |
(x
3−x
2+x−1)∊C dla x∊C
1)x+1=1 stąd x=0
2)x+1=−1 stąd x=−2
3)x+1=2 stąd x=1
4)x+1=−2 stąd x=−3
16 gru 15:57