ruch
zygmunt: Na ciało o masie m działa siła oporu o wartości Fop = γv2,
γ > 0, skierowana
przeciwnie do prędkości (jest to jedyna siła działająca na ciało). Znaleźć zależność prędkości
ciała od czasu, jeżeli w chwili początkowej v(t = 0) = v0. Znaleźć zależność położenia od
czasu,
jeżeli w chwili początkowej ciało znajdowało się w początku układu współrzędnych.
Czy ktoś mógłby pomóc mi w wyprowadzeniu x(t), bo nie wiem jak zrobić, żeby w wyniku wyszedł mi
ln?
x(t) = mln(1 + V0γt/m)/γ)
16 gru 14:51