dziwne zadanie
brrr: do pustej skarbonki wkładamy x zł. Przez kolejne 12 miesięcy dokładamy tam p% kwoty
znajdującej się w skarbonce. jaka kwota znajduje się w skarbonce, po upływie roku
jeżeli:
a) x=200, p=5
b) x=300, p=2?
16 gru 14:46
brrr: proszę pomóżcie
16 gru 14:53
Eta:
a) 5%=0,05
200*1,0512= 200*1,79586 ≈ 359,17 zł
b) podobnie
16 gru 15:08
brrr: Eta dziękuję
16 gru 15:11
Eta:
16 gru 15:19
brrr: Eta a czy możesz jeszcze jednak to drugie rozwiązać? nie za bardzo potrafię liczyć i nie
wychodzi mi
16 gru 15:23
Eta:
Echhhhhhhhhh leniu

300*1,02
12=300*1,26824179452=..........
i nie pisz,że teraz też nie umiesz mnożyć
16 gru 15:28
brrr: później na kalulatorze pomnożę. Dziękuję
16 gru 15:29
Eta:

i <figa>
16 gru 15:31
brrr:
| | −6 | |
A jak mi wyszło coś takiego: |
| mam na myśli ciągi − to jest to ciąg rosnący czy |
| | (n=2)(n=1) | |
malejący?
16 gru 15:33
Eta:
w mianowniku zapewne ma być (n+2)(n+1) ........ bałaganiarzu

ciąg malejący ! bo mianownik >0 a licznik <0
16 gru 15:35
brrr: to ile wyszło Tobie po pomnożeniu?
16 gru 15:35