udowodnij ze...
szu: udowodnij ze suma 1/6n3+1/2n2+1/3n jest liczba naturalna dla kazdej liczby naturalnej n
16 gru 14:37
Ajtek:
Dla n=0 nie jest
16 gru 14:39
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W= |
| n3+ |
| n2+ |
| n n€N |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
| | n3+3n2+2n | | n(n+1)(n+2) | |
W= |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
w liczniku mamy :
iloczyn liczb n, n+1, n+2 −−− jest podzielny przez 6 czyli jest postaci 6k, k€N
| | 6k | |
zatem liczba W jest postaci |
| = k €N |
| | 6 | |
c.n.u
16 gru 14:49
Ajtek:
W ten sposób jest to prawdą

Witaj
Eta
16 gru 14:52
Eta:
Witam, witam
16 gru 14:53
Ajtek:
Byłem pekonany, że n jest w mianownikach ułamków
16 gru 14:54
szu: dzieki
16 gru 14:57