Parametry
Amator: Witam
Mam problem , gdyż nie zgadza mi się z odpowiedziami:
Dla jakich Wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki o jednakowych znakach
Warunki są następujące:
1. a≠0
2. Δ>0
3. x1*x2>0
z 1 warunku wychodzi m∊R\{0}
z 2 warunki wychodzi m1=−2 i m2=1
z 3 warunki
jeśli jest
x1*x2>0
czy mógłby ktoś dokończyć 3 warunek i wypisac wspolczynnik wszystkich 3 warunkow ?
16 gru 14:32
magda:
4m
2>0
m
2>0
m ∊ R \ {0}
16 gru 14:35
magda:
2.
Δ > 0 ⇒
| | 9 | |
[−(2m+1)]2 − 4 * m * |
| > 0 ⇒ |
| | 4m | |
4m
2 + 4m + 1 − 9 > 0
4m
2 + 4m −8 > 0
m
2 + m − 2 > 0
Δ = 1
2 − 4 *1*(−2) = 9
√Δ = 3
Zatem m ∊ (−
∞; −2) u ( 1; +
∞)
16 gru 14:40
magda: masz teraz rozpisane dokładnie
16 gru 14:40
Amator: Dobra dzięki wielki
Więc jesli mnoze przez mianownik m to w liczniku dodaje sięnastepne M
czyli z m będzie m2
16 gru 14:41
16 gru 14:43
Aga1.:
| | 9 | |
2)4m2+4m+1−4*m* |
| >0, m≠0 |
| | 4m | |
m
1 i m
2 zgadza się.
Rysujesz parabolę ramionami do góry
m∊(−
∞,−2)U(1,
∞)
9m
2>0 dla m≠0
Odp. m∊(−
∞,−2)U(1,
∞)
(Jak nie pomyliłam się)
16 gru 14:43
magda: źle Agnieszko. Ja zrobiłam dobrze wyżej
16 gru 14:45
magda: źle rozpisałaś punkt 3, bo raptem zgubiłaś 4 ....
16 gru 14:46
Aga1.: Nie wiem co jest źle. (nie rozpisywałam szczegółowo)
16 gru 14:48
Aga1.: Nie zgubiłam, tylko pomnożyłam ( w pamięci) obie strony nierówności przez 4.
16 gru 14:49
magda: napisałam Ci co zrobiłaś źle.
16 gru 14:49
magda: ok, źle spojrzałam
Przepraszam i zwracam honor
16 gru 14:50
Amator: Mam wogóle pytanko , z tymi warunkami
Jak mam zauważyc że np jest a≠o , wogóle o co w tym chodzi ?
16 gru 15:02
Aga1.: Gdyby współczynnik przed x2 był równy 0, to równanie byłoby liniowe .
Równanie liniowe ma 0 lub 1 lub nieskończenie wiele rozwiązań.
16 gru 15:08
Krzysiek : BO jesli a=0 to zamiast funkcji kwadratowej dostaniesz liniowa i bedzie wtedy jedno miejsce
zerowe.
Ty w zadaniu masz miec dwa pierwiastki i to jednakowych znakow
Kiedy rownanie kwadratowe ma dwa pierwiaski Wtedy gdy Δ≥0 tez rowna = 0 bo wtedy rownanie ma
podwojny pierwiastek i maja te same znaki dla Δ=0
Jesli pierwiastki maja byc jednakowych znakow to ich iloczyn musi byc dodatni czyli musza byc
to albo dwa pierwiastki dodatnie albo dwa pierwiaski ujemne bo iloczyn dwoch liczb ujemnych
jest dodatni
16 gru 15:26
Aga1.: Witaj Krzysiek, w poleceniu jest dwa różne jednakowych znaków, więc Δ>0
16 gru 16:04
Krzysiek : Agus fakt jest dwa rozne . Pozdrawiam .
16 gru 16:57