Potęgi
Stefan: Mam problem z zadaniem ; /
Oceń prawdziwośc zdań. Wstaw znak x w odpowiednią kratkę.
Połowa liczby 252 to 226 prawda czy fałsz?
Trzecia częśc liczby 312 to 311 prawda czy fałsz?
Pięciokrotnośc liczby 535 to 536 prawda czy fałsz?
Druga potęga liczby 717 to 719 prawda czy fłasz?
Mile widziane obliczenie ; D
16 gru 14:28
Maslanek: 1. nie
2. tak
3. tak
4. nie
16 gru 14:29
Stefan: Mogę prosić o jakieś obliczenie ?
16 gru 14:31
Krzysiek : Panie Stefanie . Zawsze mozna prosic.
Np c) mozemy zapisac to tak 5*5
35=5
1*5{
35}=5
36 ze wzoru na mnozenie poteg o tych samych
podstawach −zajrzyj do niego
d) (17
17)
2=17
17*2=17
34 ze wzoru na potegowanie poteg tez zobaczyc jak wyglada
| | 252 | | 252 | |
teraz przyklad a) mozemy zapisac to tak |
| = |
| teraz ze wzoru na dzielenie |
| | 2 | | 21 | |
poteg o tych samych podstawach (mamy w podstawie 2) mozemy zapisac ze
| | 1 | | 1 | |
lub tez mozemy apisac tak |
| *252=2−1*252=2−1+52=251 2−1= |
| ze wzoru |
| | 2 | | 2 | |
Zrob tak samo z przykladem b albo policz sobie ze wzoru na dzielenie albo na mnozenie i
zauwaz
| | 1 | |
ze |
| =3−1. wiec dzialaj |
| | 3 | |
16 gru 17:20