Wie ktoś jak to rozwiązać?
Justyna: Wie ktoś jak to rozwiązać? ∫(3x−4)8dx
16 gru 14:05
Vizer: Podstawiasz za 3x − 4 = t.
16 gru 14:07
magda: 3x−4 = t
3 dx = dt
| | 1 | |
∫ (3x−4)8 dx = |
| ∫ t8 dt |
| | 3 | |
dalej sobie poradzisz?
16 gru 14:07
Justyna: Czyli mam tylko podstawić teraz za t=3x−4 i to wszystko?
16 gru 14:13
magda: ja pierniczę
| | 1 | |
napisałam Ci co masz zrobić. Pozostaje obliczyć |
| ∫ t8 dt i wrócić do podstawienia ... |
| | 3 | |
16 gru 14:17
magda: | 1 | | 1 | | t9 | |
| ∫ t8 dt = |
| |
| + C |
| 3 | | 3 | | 9 | |
i wracasz do podstawienia
| | (3x−4)9 | |
czyli ∫ (3x−4)8 dx = |
| +C |
| | 27 | |
16 gru 14:19