.
kluki: 1/2,a,a+1 w podanej kolejności tworzą rosnący ciąg geometryczny . ile wynosi a
wyliczylem sobie ze q=2a , co daje a3=a+1 a3=a2*q
a+1=a*2a
ale wtedy delta wychodzi 5 wiec to jest chyba zle
16 gru 13:51
Ajtek:
Własność c. geom. an2=an−1*an+1
16 gru 13:55
kluki: z delty wyszli mi dwa wyniki −1/2 i 1, czy któryś powinienem odrzucić ?
16 gru 17:09
Piotr:
ma być rosnący więc ?
16 gru 17:11
Potwierdza: z −1/2
wychodzi ciąg: 1/2,−1/2,1/2
wiec raczej ten odpada
Ale lepiej niech ktoś potwierdzi
16 gru 17:12
kluki: dobra, wiem już problem rozwiązany
16 gru 17:13