Jus: Witam, mam problem z takimi zadaniami. Czy ktos moze mi pomoc. Z gory dziekuje i
pozdrawiam
Oblicz
∫(4x-6)ln xdx
∫(x+7)sin x dx
∫(3-x)cos xdx
29 cze 07:46
Sitta: Należy skorzystać z tw. o całkowaniu przez części:
∫ u(x) v'(x) dx =u(x) v(x) - ∫v(x) u'(x) dx (*)
ad. a.
∫ (4x-6) ln x dx = {podstawiamy ** u(x) = ln x ⇒ u'(x) = 1/x, v'(x) = 4x-6 ⇒ v(x)
= 2x2 -6x **} =
= ln x (2x2 - 6x) - ∫1/x (2x2 - 6x) dx =
= (2x2 - 6x) ln x - ∫ (2x - 6) dx =
= (2x2 - 6x) ln x - (x2 - 6x) + C = (2x2 - 6x) ln x - x(x-6) + C
ad. b.
∫(x+7)sin x dx = ∫x sin x dx + ∫7sin x dx = ∫x sin x dx - 7cos x =
{podstawiamy ** u(x) = x ⇒ u'(x) = 1, v'(x) = sin x ⇒ v(x) = - cos x **}
= ... = sin x - (x+7) cos x +C
ad. c. analogicznie
∫(3-x)cos xdx = (3-x) sin x - cos x +C
29 cze 21:40