Dana jest funkcja kwadratowa
123: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=(m+s)x
2+(3m−2)x+1. Wyznacz w zależności od parametru m wzór
| | 1 | | 1 | |
funkcji g(x)= |
| + |
| , gdzie x1 i x2 są różnymi miejscami zerowymi |
| | x1 | | x2 | |
funkcji f. Podaj dziedzinę i zbiór wartości funkcji g.
Bardzo proszę o pomoc
16 gru 13:33
Mati_gg9225535: to z matury ?
16 gru 13:48
123: Możliwe, ale nie wiem, zaczęliśmy to robić na lekcji, trzeba dokończyć i jutro sprawdzian.
16 gru 13:51
Mati_gg9225535: no wiec przekształcasz:
| 1 | | 1 | | x2+x1 | | | | b | |
| + |
| = |
| = |
| = − |
| |
| x1 | | x2 | | x1 x2 | | | | c | |
g(x) = −3m+2
D: (tutaj dziedzina zalezy od funkcji f(x) zeby x
1 i x
2 istniały to musi byc spelniony
warunek dla funkcji f(x) Δ>0 a≠0

)
dasz rade a ZW to zbior R bez tych wartosci ktore wyjda dla punktow wyrzuconych z Dziedziny )
16 gru 13:54
Mati_gg9225535: to zadanie z próbnej matury OPERON−u
16 gru 13:55
123: Dzięki za pomoc. Sprawdziłam w odpowiedziach z matury i nie wiem czemu
D=(−
∞;−2/9)∪(2;
∞)oprócz{−2}. I tak samo nie wiem czemu Zw=(−
∞;−4)∪(8/3;
∞)oprócz{8}. Mi wyszło
po prostu, że D=R oprócz{2;−2/9}, a Zw= R oprócz(−4;8/3).
Skąd się biorą te przedziały?
16 gru 14:17
123: Pomóżcie, please
16 gru 14:47
PW: To podaj jeszcze raz treść. Co tam robi jakieś "s"?
16 gru 17:10
123: Sorki, źle spisałam.

. Zamiast tego"s" powinno być 2.
16 gru 17:36