mam jutro sprawdzian i dostałam kilka zadań do rozwiązania które są pewnie banalnie
proste a mi sprawiają trudność . Nie mam pojęcia jak je rozwiązać
1) największy wspólny dzielnik x i liczby 48 jest równy 8. Ile może być równa liczba x, jeśli
wiadomo, że jest dwucyfrowa ?
2) Uzasadnij, że jeśli jeden bok prostokąta ma długość równą 1, a drugi− równą n, gdzie n jest
liczbą naturalną, to długość przekątnej tego prostokąta jest liczbą niewymierną .
3) Jeśli 20% liczby 55 jest o 4 mniejsze od 30% liczby x, to :
a) x=75 , b)x=50 , c)x=30 d)x=33
4)Krysia wpłaciła do banku pewną kwotę na lokatę roczną oprocentowaną 4% w skali roku. Od
dopisanych odsetek został pobrany podatek w wysokości 20%. Jaką kwotę wpłaciła Krysia, jeśli
po roku odebrała z banku 2580 zł ?
5) Firma A w II kwartale miała obroty o 50% większe niż w I kwartale. W III kwartale jej obroty
spadły o 20%, zaś w IV − spadły o kolejne 20%. Oblicz, jakie były obroty firmy A w I, II i III
kwartale, jeżeli w IV kwartale wyniosły 1 440 000 zł.
| 20 | 30 | ||
* 55 = | * x −4 | ||
| 100 | 100 |
| 1 | 3 | ||
* 55 = | * x − 4 | ||
| 5 | 10 |
| 3 | ||
11 = | * x − 4 | |
| 10 |
| 3 | ||
11 + 4 = | * x | |
| 10 |
| 3 | 3 | |||
15 = | * x / : | |||
| 10 | 10 |
| 10 | ||
15 * | = x | |
| 3 |