Równanie
bartekcmg: Rozwiązać równanie:
4x3ex − x4e−x =0
16 gru 12:42
bartekcmg: czy można wyciągnąć przed nawias jeszcze coś oprócz x
3
16 gru 15:17
lukas: x
3(4e
x−xe
−x) = 0
x
3 = 0 v 4e
x−xe
−x = 0
x=0 v 4e
x = xe
−x
ln(4e
x) = ln(xe
−x)
ln4 + lne
x = lnx + lne
−x
ln4 + x = lnx − x
ln4 = lnx − 2x
nic to nie daje
16 gru 15:27
Aga1.:

Drugie równanie rozwiązać graficznie.
ln4=1,386
Brak rozwiązań.
16 gru 15:37
Aga1.: Czerwony wykres jest źle, bo x>0
16 gru 15:38
Mila:

4e
x=xe
−x /*e
−x
4e
2x=x
brak rozwiązań
f(x)=e
2x
16 gru 15:45
bartekcmg: w odpowiedziach mam napisane 0 i 4 ...
16 gru 16:58
Mila: 4x
3e
x − x
4e
−x
sprr.
x=0
L=4*0
e0−0*x
0=0
x=4
| | 256 | |
L=4*43*e4−44e−4=4*64*e4− |
| ≠0 |
| | e4 | |
Może zmieniłeś coś w treści zadania?
16 gru 21:30