Wyznaczenie asymptot
Maroo: Cześć,
Muszę obliczyć przebieg zmienności funkcji, co samo w sobie nie jest skomplikowane, ale
zatrzymałem się na obliczeniu granic funkcji na krańcach określoności. Pomożecie mi wyznaczyć
asymptoty

Przykład:
f(x) = x*ln(x)
1) Dziedzina Df: (0,+
∞)
2) lim
x→0 = 0

3) lim
x→+∞ = +
∞ 
Skoro tak, to asymptota pionowa x=0 ?
A pozioma czy ukośna?
16 gru 12:21
baklazan: zeby okreslic asymptote pozioma liczysz granice w obu ∞, a zeby obliczyc granice pozioma
liczysz granice z punktow ktore wypadly z dziedziny.
16 gru 12:27
Aga1.:

lim x→0
+f(x)=0
asymptota pionowa nie istnieje (x=0 byłaby asymptotą pionową prawostronną gdyby ta granica
była równa
∞)
Pozioma nie istnieje (byłaby, gdyby granica 3) równała się stałej)
Sprawdź, czy istnieje ukośna wykorzystując wzory.
16 gru 12:28
baklazan: Asyptota ukosna
F(x)=Ax+B
B=lim
→∞f(x)−Ax
16 gru 12:29
Maroo: Dzięki wielkie.
16 gru 12:34