ciagi liczbowe
ola: Bardzo prosze o rozwiazanie kilku zadan, zupelnie ich nie rozumiem, musze nauczyc sie ich na
pamiec na zaliczenie.
1.Ktore wyrazy ciagu(bn) o wyrazie ogolnym bn=nn+3, gdzie n nalezy do N+, naleza do
przedzialu<12;34)?
2.Udowodnij,ze wszystkie wyrazy nieskonczonego ciagu (an) okreslonego wzorem
an=3n2+23n−83n−1 sa liczbami naturalnymi.
3.Suma n poczatkowych wyrazow nieskonczonego ciagu (an) wyraza sie wzorem Sn=32n2 +
172n.Dla jakiego n zahcodzi rownosc an+1 =952?
4.Suma n kolejnych poczatkowych wyrazow nieskonczonego ciagu(an) wyraza sie wzorem
Sn=2n2−4n.Wykaz, ze a6 + a7 = 40.
5.Suma n kolejnych poczatkowych wyrazow nieskonczonego ciagu arytmetycznego wyraza sie wzorem
Sn=5n−n2. Oblicz pierwszy wyraz i roznice tego ciagu.
6.Wykaz,ze nieskonczony ciag (an) opisany wzorem an=0,4n−6 jest ciagiem arytmetycznym.
7.W nieskonczonym ciagu arytmetycznym (bn) dane sa:b3=1 i b8=−9. Wyznacz wyraz ogolny tego
ciagu.
8.Liczby −6, 3x−4, 50 sa w podanej kolejnosci pierwszym,drugim i piatym wyrazem pieciwyrazowego
ciagu arytmetycznego.Oblicz x.
9.W nieskonczonym ciagu geomerycznym (an) dane sa a1=0,2 oraz a2 * a4=1. Oblicz iloraz tego
ciagu.
10.Liczby 1, 5x−3, 32 sa odpowiednio drugim,trzecim i siodmym wyrazem nieskonczonego ciagu
geometrycznego. Wyznacz x.
16 gru 11:59
123: Kolejny dubel?
Miałaś rozwiązane kilka zadań wcześniej i znowu to samo? wtf
16 gru 12:01