ZW
jero: | | 4 | |
podaj zbiór wartości funkcji f(x)=− |
| +2 |
| | x | |
Czy musze narysować wykres tej funkcji, czy da sie to jakos odczytac ze wzoru?Wiem, że wykres
bezie przesunięty o "2" ale co dalej to nie mam pojęcia
16 gru 10:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 4 | |
da się z wykresu ... zauważ, że dla dowolnego x z dziedziny − |
| ≠ 0 |
| | x | |
a więc (znając wykres hiperboli) szybko możesz napisać że f(x) ≠ 2
16 gru 10:56
jero: dalej nie czaje.Powinienem sobie to rospisać(podastawic punkty i narysować wykres(hiperole) czy
jak?
16 gru 10:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo rysujesz hiperbolę i z niej odczytujesz
| | 4 | |
albo rysunek (standardowej) hiperboli masz w głowie ... i dzięki niemu wiesz, że − |
| nie |
| | x | |
| | 4 | |
przyjmie nigdy wartości 0 (co powinno być dla Ciebie logiczne) ... a więc f(x) = − |
| |
| | x | |
+2 nigdy nie przyjmie wartości +2 ... czyli ZB = R\{2}
16 gru 11:02
Mila:

| | −2 | |
y= |
| ( zielony wykres) przesuwasz o wektor [0;2] i otrzymujesz wykres funkcji: |
| | x | |
y=2 asymptota pozioma
funkcja nie przyjmuje wartości y=2 dla żadnego x
Z
w=R\{2}
16 gru 11:32
jero: czyli jak napisałbym x≠0 i f(x)≠0 w odp ZW R\{2}
16 gru 11:33
jero: to wystarczy,tak?
16 gru 11:33
Mila: D=R\{0} to dotyczy dziedziny, ale pytają o zbiór wartości?
Zw=R\{2}
dlaczego f(x)≠0 przecież funkcja ma miejsce zerowe
16 gru 12:27
Krzysiek : Zbior wartosci funkcji odczytujes z osi OY
16 gru 13:16