rozwiązać układ równań
adam21: Błagam! niech mi ktoś pomoże!
Mam takie oto zadanie:
Zbadać warunki rozwiązalności układu równań w zależności od parametru a i
jeśli rozwiązania istnieją podać je.
ax + y = 2
3x − y = 1
x + 4y = a
znalazłem odpowiedź do tego zadania w zbiorze Stankiewicza. odpowiedź ma wyjść:
−sprzeczny dla a różnego od 12(−7−√157) i a różnego od 12(−7+√157)
−rozwiązanie jednoznaczne dla a = 12(−7−√157) i a = 12(−7+√157)
mógłby mnie ktoś, proszę, naprowadzić jak to zrobić?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc!
16 gru 03:26
Artur z miasta Neptuna: Wyznacz y z drugiego rownania ... podstaw do pierwszego i trzeciego
wyznacz w obu x zaleznego od a .... porownaj to do siebie i jz masz wyznaczone wartosci
parametru a dla ktorego ten uklad da rozwiazania
16 gru 10:19
adam21: nic to niestety nie daje... proszę o więcej wskazówek
16 gru 12:23
adam21: zrobiłem już sobie to sam

! wystarczyło znaleźć macierz główną, uzupełnioną, porównać ich
rzędy i mamy 2 przypadki. dziękuję. do widzenia.
16 gru 13:41
Krzysiek : Adam. A na co CI wiecej wskazowek ponad to co napisal Artur.
Wyznaczamy y z 2 rownania i mamy 3x−y=1to −y=1−3x ⇒y=−1+3x⇒y=3x−1 bedzie ladniej . Teraz y
| | 3 | |
wstawiamy do 1 rownania i mamy ax+3x−1=2 ⇒ax+3x=3⇒x(a+3)=3⇒x= |
|
|
| | a+3 | |
| | a+4 | |
Teraz wstawiamy y do 3 rownania i mamy x+4(3x−1)=a ⇒x+12x−4=a⇒13x−4=a⇒13x=a+4⇒x= |
|
|
| | 13 | |
Teraz porownujemy wyznaczone x
y zeby wynaczyc wartosc parametru a dla ktroego uklad ten ma
rozwiazanie sprzeczne i jednoznaczne tzn dokladnie jedno rozwiazanie
No to porownujemy i mamy
| 3 | | a+4 | |
| = |
| teraz z proporcji 3*13=(a+3)(a+4)⇒39−(a+3)(a+4)=0 ⇒39−(a2+4a+3a+12)=0
|
| a+3 | | 13 | |
⇒39−a
2−7a−12=0 ⇒−a
2−7a+27=0 Teraz Δ=b
2−4ac=49+4*27=157
√Δ=
√157
| | −b−√Δ | | 7−√157 | |
to a1= |
| ⇒a1= |
| =1/2(7−√157)
|
| | 2a | | 2 | |
Policz teraz a
2 i dla tych liczb uklad jest jednoznaczny a dla liczb roznych od a
1 i a
2
uklad jest sprzeczny. Tyle .
16 gru 14:12