Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów tego ciągu o numerach nieparzystych.
output: Sumą n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa −
74+
14n
2, dla dowolnej
liczby N∊N
+. Oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu o numerach
nieparzystych.
Z góry dzięki za pomoc.
16 gru 00:51
Goś: S
n=−
74+
14n
2
n={1,3,5,7,9,11,13,15,17,19}
2n−1=19 => n=10
S
10= 10
2 *
14 −
74
S
10= 25−1,75 = 23,25
Tak mi się wydaje
16 gru 01:03
output: nie pasuje do klucza...
16 gru 01:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 7 | | 1 | | 6 | |
S1 = − |
| + |
| (12} = − |
| = a1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 7 | | 4 | | 3 | | 3 | |
S2 = a1+a2 = − |
| + |
| = − |
| ⇒ a2 = + |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | a1 + a39 | | 6 | | 6 | | 672 | |
S*n = |
| *20 = (− |
| +(− |
| + 38*r))*10 = |
| *10 = 1'680 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
16 gru 01:26
output: też niestety to nie jest to. wynik ma być S=160.
16 gru 17:56
milord: wyszło mi
| | 7 | | 1 | |
chodzi o to,że popełniłes błąd we wzorze na sumę ma byc − |
| n+ |
| n2 |
| | 4 | | 4 | |
| | 7 | |
zapomiałeś o "n" po − |
| |
| | 4 | |
wtedy wychodzi to tak:
| | 7 | | 1 | | 7 | | 4 | | 5 | |
S2=a1+a2=− |
| *2+ |
| *22=− |
| + |
| =− |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
a
2−a
1=r
mamy obliczy sumę 20 wyrazów,czyli n=20
osatni wyraz nieparzysty to a
39 ze wzoru na liczby nieparzyste 2n−1
| | 6 | | 6 | | 1 | |
a39=− |
| +38*r = − |
| +19=17 |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
i teraz prościotko
S
20=16*10=160 i chyba o taki wynik chodziło
17 lut 20:59
łakom: zapomiałem o wyniku S
1
17 lut 21:26