MQ: Równanie ruchu sprężyny:
ma=−kx
stąd
a − to druga pochodna położenia x po czasie.
Jeśli umiesz całkować równania różniczkowe, to dostaniesz równanie ruchu z warunków
początkowych:
v0 − prędkość początkowa
x0=0 − położenie początkowe.
Jeśli nie, to z wiedzy skądinąd, że jest to równanie ruchu harmonicznego z częstotliwością
√k/m
przewidujemy (przyjmując x0=0):
x=A*sin(
√k/m*t)
A wyliczamy z warunku prędkości początkowej
energia potencjalna w skrajnym położeniu (x=A) = energia kinetyczna w punkcie równowagi
E
k=1/2*m*v0
2
E
p=1/2kA
2