pierwiastki
prosty wielomian:
jak wyznaczyć pierwiastki z wielomianu tego typu:
x3 − 27x − 70 = 0
15 gru 23:15
ICSP: w liczbach rzeczywistych czy zespolonych ?
15 gru 23:19
Vizer: Nie ma to wymiernych pierwiastków, więc wzory Cardano zapraszają na wspólną zabawę.
15 gru 23:20
prosty wielomian: rzeczywistych (chyba xd, to treść dłuższego zadanka), nie wiem czy muszę kombinować z
twierdzeniem o pierwiastkach wymiernych wielomianu, podstawiać, a później jak czymś trafię to
dzielić (teraz to zrobię czekając na odpowiedź), czy były jakieś inne sposoby
15 gru 23:23
Vizer: Nie trafisz, bo nie ma wymiernych pierwiastków, ale próbuj.
15 gru 23:24
ICSP: x
3 − 27x − 70 = 0
biorąc x = u + v otrzymuję :
u
3 + v
3 = 70
u
3*v
3 = 729
są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3 zatem :
z
2 − 70z + 729 = 0
Δ = 4900 − 2916 = 1984 = 64 * 31 ⇒
√Δ = 8
√31 , Δ > 0 − jedno rozwiazanie rzeczywiste
| | 70 ± 8√31 | |
z = |
| = 35 ± 4√31 |
| | 2 | |
zatem :
x =
3√35 + 4√31 +
3√35 − 4√31
podstaw dorównania i sprawdź czy wyjdzie.
15 gru 23:26
prosty wielomian: lol, muszę obczaić czy te wzory Cardano są później w programie tego kursu, my chyba dojdziemy
do całek nieoznaczonych, powinny się one pojawić? Całe zadanie jest "z egzaminu na ocenę
celującą", ale ze zbioru, w którym powinien się zawierać jedynie materiał, który przerobiliśmy
lub przerobimy do końca semestru.
@spoko, jak pisałem tamtego posta, to Twojego nie było
15 gru 23:27
Vizer: Nie spotkałem się z żadnymi studiami gdzie byłoby to wymagane, jest to raczej wprowadzane w
ramach ciekawostki, albo można to umieć w ramach hobby, patrz ICSP
15 gru 23:29
prosty wielomian: Nie za bardzo ogarniam co dokładnie zrobił ICSP, ale zakładając, że może istnieć łatwiejszy
sposób na rozwiązanie tego zadania, podam Wam jego pełną treść. Może po prostu zrobiłem jakiś
błąd, albo podszedłem do niego od złej strony...
15 gru 23:37
prosty wielomian: Przez punkt P=(−3;2) poprowadzono wszystkie możliwe styczne do wykresu funkcji f(x)=x3−4x+1.
Znaleźć równania tych stycznych.
15 gru 23:39
prosty wielomian:
równanie stycznej do wykresu:
y − y0 = f'(x0) * (x−x0)
wyznaczyłem f'(x0) = 3x02 − 4
i podstawiłem do równania, przemnożyłem nawiasy i ostatecznie dostałem:
y = 3x3 − 3x2x0 − 4x + 4x0 +y0
wiedząc, że równanie przechodzi przez P=(−3;2), podstawiłem x=−3 i y=2, a następnie za y0
podstawiłem (z równania wielomianu): x03 − 4x0 +1, ostatecznie otrzymując:
x03 − 27x0 − 70 = 0
No i z tym do Was przyszedłem xd
15 gru 23:46
prosty wielomian: ej no ej
16 gru 00:01
prosty wielomian: no ale rzeczywiście wynik podany przez ICSP jest prawdziwy xD, po podstawieniu do wielomianu w
wersji zrozumiałej dla kalkulatorów online, jest to takie ładne:
((35+4*(31)(1/2))(1/3)+(35−4*(31)(1/2))(1/3))3−27*((35+4*(31)(1/2))(
1/3)+(35−4*(31)(1/2))(1/3))−70, to może ktoś chociaż bardziej powoli wytłumaczy jak ICSP
dokładnie do tego doszedł, bo nie ogarniam skąd się wzięły rzeczy jak "u3 + v3 = 70" czy
równanie ze zmienną "z"
16 gru 00:08
ICSP: najpierw niech ktoś sprawdzi czy w ogóle doszedłeś do prawidłowej postaci wielomianu.
Jak ja policzyłem pierwiastek mogę wyjaśnić ale to już jutro
16 gru 00:14
prosty wielomian: haha, właśnie wyłapałem, że jednak popełniłem błąd

, zaraz spróbuję rozwiązać
16 gru 00:20
Vizer: Masz błąd w rachunkach :
y = (3x02 − 4)(x − x0) + y0
y = 3x0x − 3x03 − 4x + 4x0 + y0
2 = −9x02 − 3x03 + 12 + 4x0 + y0
y0 = 3x03 + 9x02 − 4x0 − 10
x03 − 4x0 + 1 = 3x03 + 9x02 − 4x0 − 10
2x03 + 9x02 − 11 = 0
I tu widać, że jednym z pierwiastków będzie 1.
16 gru 00:21
prosty wielomian: No właśnie do tego doszedłem

Błąd polegał na tym, że w miejsce f'(x) zamiast podstawić
3x
02−4 podstawiłem 3x
2−4 (x zamiast x
0), sorry za zawracanie dupy ziomeczki i dzięki za
pomoc
16 gru 00:24