ciągi
brrr: o ile procent wzrośnie produkcja pewnego przedsiębiorstwa po pięciu latach, jeżeli rocznie
wzrasta o 10%?
15 gru 22:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
brrrr ... toć to na poziomie podstawówki jest
15 gru 22:50
Saizou : x− pierwotna produkcja
po roku 1,1 x
po 2 latach 1,12x
po 3 latach 1,331x
po 4 latach 1,4641x
po 5 latach 1,64051
1,61051−1=0,61051*100%=61,051%
15 gru 22:50
brrr: nigdy nie rozumiałam % −ów ; a jaki wzór? na te ....
15 gru 22:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaki wzór

X = (1+p)
m
gdzie:
p −−− oprocentowanie
m −−− okres (ile razy będzie naliczany dany procent)
15 gru 22:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
jest to sztandarowy wzór do wyliczania odsetek na lokatach i innych kontach oszczędnościowych
15 gru 22:59
brrr: niestety nic mi to nie mówi , ale dziękuję Artur
15 gru 23:03