OBLICZ CAŁKE !!!
Sławek_UG: Pomóżcie obliczyć całke
∫2xsin3xdx
15 gru 22:39
Artur z miasta Neptuna:
Slawku ... przez czesci robisz dwa razy i juz masz gotowy wynik
15 gru 22:42
Sławek_UG: Robie to pierwszy raz nie mam pojecia co i jak ....
15 gru 22:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
wiesz jak się całkuje przez części
15 gru 22:51
Fizol_KUL: Niee . Nic nie wiem
15 gru 22:53
Vizer: To poczytaj sobie obojętnie w jakiej literaturze o całkowaniu przez części i zrób wg tej
metody.
15 gru 23:03
15 gru 23:11
15 gru 23:12
Mila: Dlaczego zaczynasz od takiej całki?
| | cos(3x) | |
[2x=u; dv=sin(3x); v=∫sin(3x)dx=− |
| ] |
| | 3 | |
| | cos(3x) | |
[2x*ln2dx=du;v=− |
| ] |
| | 3 | |
| | −2xcos(3x) | | cos(3x)*2x*ln2 | |
∫2xsin(3x)dx= |
| +∫ |
| dx= |
| | 3 | | 3 | |
=========
| | −2xcos(3x) | | ln2 | | sin(3x) | |
= |
| + |
| ∫2x*cos(3x)dx= [ 2x=u; dv=cos(3x) ; v= |
| ] |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | −2xcos(3x) | | ln2 | | 2xsin(3x) | | ln2 | |
= |
| + |
| ( |
| − |
| ∫2xsin(3x)dx)= |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | −2xcos(3x) | | 2xln2sin(3x) | | ln22 | |
= |
| + |
| − |
| ∫2xsin(3x)dx=przenosimy na drugą stronę do I |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
całki(podkreślonej)
| | ln22 | | −2x*3cos(3x)+ln2*2xsin(3x) | |
∫2xsin(3x)dx+ |
| ∫2xsin(3x)= |
| |
| | 9 | | 9 | |
| 9+ln22 | | −2x*3cos(3x)+2x*ln2sin(3x) | |
| ∫2x sin(3x)dx= |
| |
| 9 | | 9 | |
| | 2x(ln2sin(3x)−3cos(3x)) | |
∫2x sin(3x)dx= |
| |
| | ln22+9 | |
15 gru 23:22