ciągi
brrr: pomiędzy dane liczby a i b wstaw taką liczbę x, aby ciąg a, x,b był geometryczny:
a) a=3 i b=27
b) a=1 i b= 1/9
15 gru 22:17
Eta:
1/ 3,9, 27
2/ 1,13,19
15 gru 22:19
15 gru 22:20
brrr: dziękuję. już niedługo będę mogła iść spać
15 gru 22:26
krystek: 1) lub 3,−9,27
2) lub
15 gru 22:27
krystek: A bałwany ulepiłeś?
15 gru 22:28
brrr: chyba śnieg się roztopił przez tą matematykę ;może jutro ulepię
15 gru 22:30
krystek: Popraw odpowiedź ! Eta rozpędziła sie i nie dopisała drugiego ciągu
15 gru 22:33
brrr: domyślam się już trochę; proszę daj mi odpowiedź na tamto zadanie
15 gru 22:35
krystek: x2=3*27⇒x2=81⇒ x=9 lub x=−9
i masz 3,9,27 lub 3−9, 27 koniec . Analogicznie zrób b)
15 gru 22:37
Eta:
Nie napisałam drugiej wersji, bo w zadaniu nie było powiedziane podaj wszystkie "a" i "b"
15 gru 22:39
brrr: eta nie martw się i tak jest dobrze
15 gru 22:41