15 gru 21:48
yep: zad 5:
1 + tg2(a) = 1/cos2(a)
Przekształcam lewą stronę:
1 + tg2(a) = cos2(a)/cos2(a) + sin2(a)/cos2(a) = [sin2(a) + cos2(a)]/cos2(a) =
1/cos2(a)
zad 6:
zeby otrzymac wykres funkcji g(x), rysujesz najpierw wykres f(x) = cos(x), pozniej przesuwasz
ten wykres o pi/2 w prawo i odbijasz wzgledem osi OX; miejsca zerowe funkcji f(x) = cos(x) to
pi/2 + k*pi, gdzie k nalezy do calkowitych
zad 4 to skorzystanie z funkcji trygonometrycznych w trojkacie prostokatnym, lub zauwazenie, ze
jest to polowa trojkata rownobocznego
15 gru 21:57