Oblicz całkę
mateusz_wwa: Mam problem z rozwiązaniem całki prosze o pomoc

Pilne
∫2*sin3xdx
15 gru 21:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
sin3x = sin(x+2x) = sinxcos(2x) + sin(2x)cosx = sinx(2cos2x−1) + 2sinxcos2x =
= 4sinxcos2x − sinx
dzielisz na dwie całki
pierwsza podstawieni t= cosx
druga to całka elementarna
do dzieła
15 gru 21:25
mateusz_wwa: Da rade jasniej ?

Jestem zielony nie wiem o co chodzi dopiero to zaczynam na studiach , a
potrzebuje dodatkowe punkty do zaliczenia . Pozdrawiam
15 gru 21:52
Krzysiek: podstawienie: t=3x
dt=3dx
| | 1 | | 2 | | 2 | |
∫2sin3xdx=2* |
| ∫sintdt=− |
| cost+C=− |
| cos3x +C |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
15 gru 21:54