Morison: Cześć, 1. Coś źle liczę, ale nie wiem co . Usuń niewymierność z mianownika
√3 - 1 (√3-1)( √3 + 1 )
----------- = ------------------------- =
√3 + 1 ( √3 + 1 )( √3 + 1 )
3 + √3 - √3 -1 2 2 1
------------------------- = ------------ = ------------ = -------
3 + √3 + √3 + 1 4 + 2√3 2(2+ √3 2+ √3
a ma wyjść 2 - √3
26 cze 18:21
Morison: Nie łapie jak zrobić to zadanie: * W pewnym małżeństwie dochody męża są o 80% wyzsze od
dochodów żony . Jaki procent dochodów w tym małżeństwie stanowią dochody żony? Wynik
zaokrąglij do dziesiątej części procentu.
Dzięki z góry
26 cze 18:28
fafus: 1. masz usunac niewymiernosc z mianownika, a nie z licznika!
możesz pomnozyc pierwsze wyrazenie (i licznik i mianownik) razy
√3 - 1 a nie
√3 + 1
albo to co Ci na koncu wyszło pomnozyc przez 2 -
√3
2.
x-dochody zony
1.8x dochody meza
1.8x + x = 2.8x = całkowity dochod w tym malzenstwie
(x/2.8x)*100%= 35,7%
dochody zony stanowia 35.7 % dochodow w tym malzenstwie
Kiełbasa?
26 cze 18:51
Morison: Tak kiełbasa ale moje braki i zaćmienie mózgowe się wdało we znaki

Dzięki
27 cze 13:57