| x+2 | x+3 | 2 | |||
≤ | + | ||||
| x−2 | x−3 | x2−5x+6 |
3) wszystko na jeden ułamek
4) mnożysz przez kwadrat mianownika (wtedy mnożysz przez która na pewno jest liczbą dodatnią)
5) metoda 'wężyka'
| x+3 | 2 | x+2 | 2 | |||||
0≤ | + | + | /: | |||||
| x−3 | x2−5x+6 | x−2 | x2−5x+6 |
| x+3 | x2−5x+6 | x+2 | x*2−5x+6 | |||||
0≤ | * | − | * | |||||
| x−3 | 2 | x−2 | 2 |
| (x+3)*(x2−x5+6) | (x+2)*(x2−5x+6) | |||
0≤ | − | skracamy i mamy wspólny mianownik | ||
| 2(x−3) | 2(x−2) |
| x2−5x+6 | x2−5x+6 | |||
0≤ | + | /*(−1) | ||
| −2 | −2 |
| x2+x2−5x−5x+6+6 | ||
0≤ | ||
| 2 |
| 2x2−10x+12 | ||
0≤ | ||
| 2 |
Sposób Eweliny jest błędny. Nie wolno mnożyć nierówności przez wyrażenie o nieznanym znaku.
x2−5x+6=0⇔Δ=1 ;x1=2; x2=3
zał.
x≠2 i x≠3
| x+2 | x+3 | 2 | |||
− | − | ≤0⇔ | |||
| x−2 | x−3 | (x−2)(x−3) |
| (x+2)(x−3) | (x+3)(x−2)−2 | |||
− | ≤0 | |||
| (x−2)(x−3) | (x−2)(x−3) |
| x2−3x+2x−6−(x2−2x+3x−6)−2 | |
≤0 | |
| (x−2)(x−3) |
| −2x−2) | |
≤0⇔2(−x−1)(x−2)(x−3)≤0⇔ | |
| (x−2)(x−3) |